Alman enerji devinden Muğla’ya rüzgar enerjisi santralleri yatırımı

Posted by

Kenan Gürbüz

Almanya merkezli rüzgar türbini üreticisi Enercon, Şirketin Türkiye kolu “EN 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım A.Ş” aracılığıyla Muğla’nın Ula ve Köyceğiz İlçe sınırlarında bulunan Turgut ve Kavakçalı Mahallelerine kuracağı Rüzgar Enerjisi Santralinin ÇED sürecinin tamamlandığı açıklandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan tarafından gerçekleştirilen YEKA-RES-2 Yarışması sonucunda EN 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım A.Ş. Muğla Bağlantı Bölgesi için toplam250 MWe bağlantı hakkı kazandığına işaret edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Planlanan proje kapsamında her biri 4,2 MWm/3,0 MWe gücünde olan 19 adet türbin ve 4,2 MWm/4,0 MWe gücünde olan 1 adet türbin olmak üzere toplam 20 adet türbin kurulması planlanmakta olup toplam tesis kurulu gücü 84 MWm/61 MWe’dir. Projenin öngörülen yıllık elektrik enerjisi üretim miktarı 257.720.400 kWh/yıl’dır. Projenin ekonomik ömrü 49 yıl olarak öngörülmektedir. Planlanan GAİA RES projesinin toplam yatırım tutarının bir kısmı öz sermaye ile bir kısmının ise kredi ile finanse edilmesi planlanmaktadır.

ÇED İnceleme Alanına en yakın korunan alan 5,3 km Kuzeybatı istikametinde yer alan “Kartal Gölü Tabiat Parkı”dır. Ayrıca 7,5 km Kuzeybatı istikametinde Yılanlı Çakmak Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 15,5 km Güneybatı istikametinde Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve 17,5 km Güneybatı istikametinde Marmaris Milli Parkı yer almaktadır.

MUĞLA’DAKİ PROJELER

Almanya merkezli rüzgar türbini üreticisi Enercon, Şirketinin Türkiye kolu EN 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım A.Ş Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2019 yılında düzenlenen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı-2 (YEKA 2 RES) ihalelerinde Muğla’da kurulumuna hak kazandığı Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulum çalışmalarına başlıyor.

Şirketin Türkiye kolu EN 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım A.Ş. tarafından Muğla İli, Bodrum ve Milas İlçeleri sınırları içerisinde 66 MW kurulu gücünde Arturna 2 Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulup işletilecek. Projenin değerinin 859 milyon TL’yi aşması bekleniyor.

Proje kapsamında kule yüksekliği 81 metre, rotor kanat çapı ise 138 metre olan toplam 22 adet Enercon E-138 EP3 E2 / IEC S Class model rüzgar türbini kurulacak. Türbinlerin yılda yaklaşık 283 milyon kWh elektrik üretmesi bekleniyor. Santralin ekonomik ömrü ise 49 yıl olarak öngörülüyor. YEKA RES-2 kapsamında toplam kurulu gücü 1000 MW olacak şekilde kurulacak olan RES’lerin işletmeye girmesiyle birlikte her yıl yaklaşık 3,8 milyar kWh elektrik enerjisinin üretilmesi planlanıyor.

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir